雲海:我都想講下國歌法,我撚左幾日新聞,發現・・・

時事
#1 FGHCV
12/01/19 07:07

雲海:

我都想講下國歌法,我撚左幾日新聞,發現成條國歌法有一個漏洞,亦都係一個陷阱,就係佢冇講到明犯事人身處嘅地方。即係話若果你喺旅行嘅時候拍條片擺上網,關於作弄國歌或者對國歌唔尊重,只要有人舉報你返到香港都可以俾人拉!

我又講個我自己親身經歷,話說 10 年前我參加旅行團去以色列旅行,去到加利利海會有遊船河,船上邊嘅職員竟然奏起中國國歌同埋升國旗,並要求全團人企起身,我當時拒絕!因為表示加利利海遊船憑乜嘢可以喺度奏中國國歌同升國旗呢?冇規範!冇原因!冇道理!當然在場好多教徒就不滿我坐低呢個動作!若果國歌法立咗!只要兩年內有人向政府舉報,我咁我就刑事罪㗎啦!

就算大陸自己立嘅國歌法都係規範係自己國境內發生嘅事,香港政府好嘢到竟然立一條國歌法,係冇包含地點,即係全世界任何一個地方你違反香港本地國歌法都有問題,咁你玩晒啦!魔鬼在細節啊!不過好多教徒係會鍾意同魔鬼合作嘅!講完!

雲海 facebook 原文:

#2 edenpastora
12/01/19 07:13

雖遠必豬

原來係想輸出支那獨裁

#3 如此際心血已無多
12/01/19 07:41

條法ON99

本主題共有 3 則回覆,第 1 頁。