動漫學術化注定失敗

學術
#1 Ronald
02/11/22 13:12

正如岡田斗司夫所講,阿豬阿狗對動漫女角有性興奮就自稱萌系御宅族,令好多原本喺主流嘅純種MK在動漫界充權,這樣元祖岡田派御宅族日後很難再在動漫界立足

始終動漫唔同傳統文學,前者入場門檻太低,後者要飽讀詩書先玩得起。知識分子如果企圖進行動漫學術化,最終必然會被一堆Pure MK同Pro-MK搞到焦頭爛額。

#2 Ronald
02/11/22 13:18

好簡單,放工放學開著部電視電腦電話,其目的必然是為了娛樂而不是學習。

所以,同師奶劇一樣,沒有普羅大眾會認真研究動漫

畢竟愚蠢嘅大眾佔總人口至少50%,元祖岡田派御宅族無理由咁蠢為了堅持自己理想而螳臂擋車

既然MK透過資訊娛樂化(尤其係日式垃圾綜藝節目)鼓吹資訊娛樂化阻礙動漫學術化,元祖岡田派御宅族當然會報仇,這是不是一個十年就能解決的事。 It takes a generation or two.

#3 Ronald
02/11/22 13:22

同人文化點解咁猖狂?

好簡單,有父權參與,而父權嘅核心就係性慾

當你見到Halloween有人cosplay, 一個元祖岡田派御宅族必然feel到堆MK嘅勢力:狗公港女無孔不入

這是他對戀愛意識深惡痛絕的根本原因:絕大部分人類依然相當自私,咁我貢獻社會,到頭來負回報,咁我過往嘅努力究竟為乜?

#4 Ronald
02/11/22 13:25

因此,為了保命,元祖岡田派御宅族會收起以往對動漫嘅熱情,對動漫文化保持冷漠態度,然後轉型。

以後Pokemon出Gen9, Gen10都關我撚事,反正仲玩得呢隻Game嘅XYZ世代都唔會係咩善男信女。

本主題共有 4 則回覆,第 1 頁。